Mindehøjtidelighed på Svinø Kirkegård

#_LOCATIONMAP

Dato/klokkeslæt
Date(s) - 04/05/2017
19:00 - 22:00

Lokation
#_LOCATIONLINK

Kategori


På 72 årsdagen for det glade frihedsbudskab, der afsluttede 2. Verdenskrig, samles folk fra hele lokalområdet traditionen tro på Svinø Kirkegård for atter at mindes de unge allierede flybesætninger, der gav deres liv i indsatsen for de allieredes sag.

Her ligger 62 faldne allierede flyvere fra 2. verdenskrig begravet. Desuden står en mindeplade for 46 amerikanske piloter, der har været begravet på kirkegården, men siden er ført hjem.

Svinø Kirkegård ligger mellem Næstved og Vordingborg. Det var tyskerne, der valgte Svinø som én af fem centrale begravelsespladser i hele Danmark. Sikkert fordi de uddannede piloter på Avnø, men måske også for at undgå for megen opmærksomhed fra danskerne.

Efter krigen blev den meget smukke krigskirkegård indrettet, og indvielsen fandt sted i maj 1950 på 5 års dagen for Danmarks befrielse. Siden da har menighedsrådet ved Svinø Kirke i samarbejde med Folk & Sikkerhed afholdt en mindehøjtidelighed for de allierede flyvere den 4. maj om aftenen.

Traditionen tro indledes højtideligheden med gudstjeneste klokken 19.30, som provst, sognepræst Mette Magnusson forestår. Efter gudstjenesten vil frivillige fra Flyverhjemmeværnet og Danmarks Veteraner (De Blå Baretter) tage opstilling langs gravene som æresvagt. Herefter vil Flyvevåbnet repræsenteret af Flyveskolen udføre en ceremoniel overflyvning med fire af de lette træningsfly T-17.

Clan Rose Pipes and Drums of Denmark og trompetere fra Gardehusarregimentet vil stå for de musikalske islæt under højtideligheden ved gravene, der begynder klokken 20.20.

Repræsentanter fra ambassaderne, hvis lande har faldne på kirkegården, vil være til stede sammen med lokale myndigheder og foreninger, lige som mindehøjtideligheden ofte overværes pårørende til de faldne flyvere.

Igen i år er vi inviteret til mindehøjtidelighed den 4. maj kl. 1900 på Svinø kirkegård, som æresvagt ved gravene. Vi håber, at man vil slutte op om denne højtidelighed for Danmarks befrielse. Øvrige lokalforeninger er meget vel komne til at deltage. Man må meget gerne give besked om deltagelse på tlf:.40792895 eller længere nede på siden.

Tilmeldingsskema

Tilmeldinger er lukket til denne event.