Forenings-/veteranaften med foredrag

#_LOCATIONMAP

Dato/klokkeslæt
Date(s) - 06/03/2024
19:00 - 22:00

Kategori


Foredrag v/Bo Leimand

Kong Charles den Anden udtalte i 1672 at “Næst efter Gud den almægtiges nådige forsyn, hviler kongerigets velfærd, sikkerhed og styrke på Flåden”. I dette foredrag bliver søgt synliggjort, at Danmark aldrig har haft et stærkere forsvar af Østersøen end under Den Kolde Krig. Efter den 2. Verdenskrig skulle forsvaret af Danmark gentænkes og genopbygges. Et af de områder, der lige fra begyndelsen af Danmarks medlemskab af NATO havde stor betydning, var Østersøområdet. Kontrollen med bælterne og især Øresund var altafgørende for et effektivt forsvar af Nordregionen. Den danske flåde skulle genopbygges, herunder også motortorpedobådsvåbnet. Der blev udviklet et koncept med navnet den Mobile Base forkortet MOBA. Historien bag MOBA vil blive gennemgået samt den operative anvendelse. 
Det typiske operationsområde var Møn, Falster og Stevns. Her indgik de i SUNDET SYD operationen. Det var et miks af minebælter samt luftforsvar af disse fra Stevnsfortet, HAWK, NIKE. Et mobilt kystmissilbatteri og ubåde. Hvis det hele gik galt, ville Danmark iværksætte det såkaldte HURRICANE koncept (satse hele butikken) med hjælp fra German Naval Air Arm. MOBA og alt de andre elementer blev alligevel nedlagt i 2003-4, da der jo var blevet “fred og ingen fare” i Østersøområdet. Gennem næsten et halvt århundrede nåede disse enheder dog at være et fleksibelt og effektivt forsvar mod truslen fra øst.

Hvis tiden tillader, vil der blive trukket nogle linjer til Ukraine´s kamp i Sortehavet, idet der synes at være nogle lighedspunkter”.

 

# Navn:Ialt med Pårørende:
1
Finn Stuhr
1
2
Niels ingolf Knutson
1
3
Jørn Hvenegaard
1
4
Otto Christiansenn
2
5
Mogens Birch Larsen
2
6
Svend Hansen
1
7
Flemming Qvotrup
2
8
Erik Jakobsen
1
9
egon Mortensen
2
10
Hans Peter Olsen
1
11
Erling Pedersen
1
12
W.E. Laugesen
1
13
Jan Koziol
2
14
Jesper Klintø
1
15
Bo Leimand
1
16
Ebbe Bergmann Larsen
1
17
Knud Lund
2